Vrgineers dodává komplexní výcvikové systémy pro letadla nové generace

Vrgineers dodává komplexní výcvikové systémy pro letadla nové generace

Společně s nejnovějším headsetem XTAL™ 3, který firma Vrgineers představila na letošním ročníku veletrhu CES v Las Vegas, dodává a vyvíjí tato česko-americká společnost také komplexní letecké simulátory nové generace založené na virtuální a mixované realitě. Řešení využívá již americké letectvo, námořnictvo, anglická RAF, nebo Brazilské letectvo. Ve spojeni s Lockheed Martin Prepar3D firma navíc nedávno představila nový simulátor mixované reality pro F-35.

Transformace ve výcviku pilotů

Potřeba týmového tréninku a poptávka po flexibilním, a zároveň ekonomicky výhodném řešení, které nabídne špičkovou úroveň simulace, přivádí americké letectvo, námořnictvo a přední světové společnosti podnikající v oblasti leteckého průmyslu čím dál častěji k nákupu produktů společnosti Vrgineers. Firma ve své výrobě i vývoji reaguje na dramatické změny, které se v posledních dekádách udály v leteckém výcviku a přináší novou úroveň simulátorů. Jejich řešení postupně nahrazuje starší, již nedostatečné, simulátory využívající dataprojektory, které se řadí mezi ekonomicky a provozně náročné systémy s omezenou flexibilitou a konektivitou.

„Velkou výhodou všech našich simulátorů je, že jsou rekonfigurovatelné na jakýkoliv typ letounu a propojitelné mezi sebou. Lze tak na nich trénovat jak základní výcvik, tak pokročilé mise včetně tankování za letu. Ve spojení s nejnovějším headsetem XTAL™ 3, který poskytuje rozlišení 8K a zorné pole a výšce 90° a šířce 180°, se piloti naplno ponoří do virtuálního prostředí. Reagují a interagují se svými kolegy, jako kdyby se na misi právě nacházeli,” vysvětluje Marek Polčák, CEO a spoluzakladatel společnosti Vrgineers.

Trénink pomocí zařízení od Vrgineers navíc ušetří množství finančních prostředků. Zatímco letová hodina kvalitnější helikoptéry nebo letadla se pohybuje v řádu jednotek až desítek tisíc USD, simulátory od Vrgineers se finančně navrací už za několik hodin simulace.

Mixovaná realita povyšuje pilotní trénink na novou úroveň

Verze brýlí XTAL™ 3 má zabudovaný modul pro mixovanou realitu, která kombinuje skutečný svět s virtuálním prostředím. Díky tomu, pilot vidí své vlastní ruce a fyzicky ovládá přístrojový panel repliky kokpitu. Pilot se tak ocitá ve zcela pohlcujícím prostředí, které mu umožňuje trénovat svalovou paměť a ukládat správné motorické dovednosti tak, aby se zamezilo negativnímu tréninku. Velice snadno se díky tomu naučí zvládat krizové a nenadálé situace, které by ho v kokpitu skutečného stíhacího letounu mohly stát i život.

Nástup 3D zobrazovacích systémů

Kvalit této technologie si všimla i americká společnost Lockheed Martin, která headset XTAL™ 3 integrovala pro simulátory využívající Prepare3D software, na kterých trénují letci nejmodernějších stíhacích letounů včetně platforem F-16 a F-35. Díky vysoké kvalitě obrazu v XTAL™ 3 získávají piloti věrohodný pocit létání, a naplno se tak ponoří do probíhajícího tréninku.

S příchodem nových modernějších letounů se důraz na simulační tréninky navíc zvyšuje. Piloti kategorie letounů F-35 dnes již musí absolvovat 45-55 % letové osnovy na simulátorech, což představuje enormní nárůst oproti času pilotů strávených na starších typech letounů. „Nové simulační technologie budou hrát klíčovou roli připravenosti našich pilotů a zajištění bezpečnosti Evropského vzdušného prostoru,“ dodává Marek Polčák.

Zdroj informací

Vrgineers a NejBusiness.cz

Datum

12. října 2022

Page generated in 1.953 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál