Umělá inteligence vstupuje i do fotbalu. Bude pomáhat skautům

Umělá inteligence vstupuje i do fotbalu. Bude pomáhat skautům

Umělá inteligence nyní mění i svět fotbalového skautingu. Ve spolupráci s mnichovským Bayernem a Hertou Berlín vyvinula technologická společnost SAP nástroj s AI, který automaticky vytváří souhrnné reporty pro skauty a vedení klubů. Novinka má usnadnit fotbalovým klubům orientaci mezi potenciálními adepty na nové posily.

S narůstajícím objemem dat sledovaných u jednotlivých fotbalistů roste i náročnost práce skautů. Jejich úkolem je z těchto informací vytvořit zprávy, které komplexně zhodnotí současné výkony i potenciál hráčů do budoucna. Hodnocení zahrnuje nejen fotbalové dovednosti, ale i týmovost nebo mentalitu.

„V profesionálním klubu vzniknou tisíce těchto zpráv ročně,“ vysvětluje Fadi Naoum, vedoucí oddělení Sport & Entertainment ve společnosti SAP. „Jejich tvorba byla doposud zcela manuální, ale pomocí AI ji nyní můžeme výrazně automatizovat.“

Umělá inteligence se stará o zpracování nestrukturovaných dat, která mohou mít různou formu, ať už jde o poznámky nebo psané zprávy. Využívá přitom LLM (Large Language Model), algoritmu, který dokáže zpracovávat náročné úlohy v oblasti zpracování jazyka.
„Jeho velkou výhodou je, že mu můžete zadávat příkazy přirozeným jazykem a podle potřeby je upravovat. V současnosti používáme model GPT od OpenAI, ale zkoumáme i jazykové modely od dalších poskytovatelů,“ vysvětluje Naoum.

Úspora času a zrychlení procesů

Například skaut v Brazílii, který si zaznamenává poznámky v místní portugalštině, nechá AI vypracovat zprávu pro bundesligový klub. „Typickým příkazem může být: Porovnej hráče X a Y s ohledem na jejich silné a slabé stránky, udělej shrnutí a zanalyzuj vhodnost přestupu. Rozsah 100 slov, odpověď v němčině," říká Fadi Naoum. Výsledek může mít podobu plynulého textu nebo souhrnu v bodech.

Umělá inteligence se tak stává nedílnou součástí řešení pro sportovní kluby a svazy SAP Sports One. První ohlasy na její uplatnění jsou nadějné. „Výstupy dosažené pomocí generativní umělé inteligence byly skutečně kvalitní. To nám může přinést obrovskou úsporu času a velkou výhodu zejména během hektického přestupového období,“ tvrdí Markus Pilawa, vedoucí skautingu FC Bayern. „Porovnání hráčů a souhrnné zprávy je nyní možné vytvořit ad-hoc a budou velmi cenné pro plánování v našem týmu,“ doplňuje Timon Pauls, vedoucí oddělení Squad Planning & Scouting v Hertě Berlín.

V blízké budoucnosti plánuje SAP využít AI i k obohacení zpráv skautů o informace z jiných zdrojů, jako jsou údaje o zápasech od externích poskytovatelů. Zaměří se i na integraci AI funkcionalit do dalších částí SAP Sports One, včetně sledování výkonnosti, managementu tréninkových procesů a analýz zápasů.

SAP Sports One s rozšířením o generativní AI bude k dispozici zákazníkům po celém světě v druhém čtvrtletí letošního roku.

Zdroj informací

SAP a NejBusiness.cz
Foto: SAP

Datum

21. února 2024

Page generated in 1.177 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál