150 let inovací: Konica Minolta slaví výročí svého založení

150 let inovací: Konica Minolta slaví výročí svého založení

Společnost Konica Minolta, globální poskytovatel IT služeb, slaví v letošním roce 150 let od svého založení. V České republice působily obě původně oddělené společnosti Konica i Minolta od začátku 90. let minulého století. Od sloučení v roce 2003 je Konica Minolta dlouhodobým lídrem mezi tuzemskými dodavateli tiskových řešení. V poslední dekádě se etablovala i na trhu poskytovatelů IT služeb souvisejících s digitalizací firem či inteligentních kamerových systémů.

„Charakteristickou vlastností Konica Minolta, kterou dokládá i její 150letá historie, je umění přizpůsobení se změnám na trhu i potřebám zákazníků. Původní společnosti se vypracovaly nejprve na lídry v segmentu fototechniky a později také v oblasti tiskových a kopírovacích řešení. Tuto dovednost se nám daří i nadále naplňovat a rozvíjet, nicméně stále více se soustředíme na nové oblasti podnikání,“ řekl Pavel Čurda, generální ředitel společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech.

Mezi ty náleží v posledních letech zejména komplexní IT služby a chytrá kamerová řešení využívající umělou inteligenci. Právě jejich prodeje se na výsledcích tuzemského zastoupení globálního koncernu Konica Minolta v minulém fiskálním roce podílely již z jedné třetiny.
„Aktuální výsledky za první pololetí tohoto roku ukazují, že by se nám mohlo povést loňský úspěch minimálně zopakovat. Dosavadní tržby a zisk zatím kopírují rok 2O22,“ informoval P. Čurda s tím, že za dobu svého působení na českém trhu dosáhla letos Konica Minolta i jubilejních 40 000 obsloužených zákazníků.

Významnou pozici v rámci globální společnosti má také brněnské výzkumné a vývojové centrum, které je jedním z pouhých pěti podobných inovačních center Konica Minolta na světě. Čeští programátoři se zde zaměřují zejména na vývoj softwarových produktů spojených se správou digitálních dokumentů a na videoanalytické nástroje využívající prvky umělé inteligence určené pro chytrá kamerová řešení.

Historie: 150 let inovací

Na samém počátku byl Rokusaburo Sugiura, který v roce 1873 založil v Tokiu první fotografickou prodejnu v Japonsku. Ta se později stala základem firmy Konica. O 55 let později založil v Osace Kazuo Tashima společnost Nichi-Doku Shashinki Shōten (Japonsko-německý obchod s fotoaparáty), která se v roce 1933 přejmenovala na Minoltu. V roce 2003 se pak Konica a Minolta spojily a vznikla současná společnost Konica Minolta.

Během své bohaté historie získaly obě společnosti spoustu prvenství ve svém oboru. V roce 1903 přichází Konica s první japonskou značkou fotoaparátů Cherry Hand Camera. V roce 1975 představila společnost první 35mm fotoaparát na světě s vestavěným bleskem, přičemž o dva roky později přidala jako první výrobce na světě i funkci automatického ostření. V roce 1995 pak uvedla na trh ve své době nejrychlejší kopírku na světě Konica 7050.

Také společnost Minolta má za sebou řadu prvenství. V roce 1962 vynesl americký astronaut John Glenn do vesmíru na palubě lodi Friendship 7 speciálně upravený fotoaparát Minolta Hi-Matic. V roce 1969 se vesmírný měřič Minolta dostal až na povrch Měsíce v rámci mise Apollo 11.
Společnost byla také prvním výrobcem, který integroval autofokus do 35mm zrcadlovky. Konkrétně šlo o fotoaparát Minolta Maxxum 7000 představený v únoru 1985. Minolta je rovněž jedním z předních světových výrobců planetárií a Konica Minolta je dokonce dodnes jedinou společností na světě, která kromě výroby zajišťuje i provoz planetárií.

V roce 2003 se obě firmy sloučily a vznikla současná společnost Konica Minolta. Tímto krokem byla odstartována nová éra inovací v oblasti digitalizace informací. Symbolem Konica Minolta se stala nová značka multifunkčních tiskových zařízení bizzhub. V roce 2006 pak Konica Minolta oznámila, že se zcela stahuje ze segmentu fotoaparátů.

V poslední dekádě se pak Konica Minolta transformovala z pozice dodavatele tiskových řešení do poskytovatele komplexních IT služeb pro digitalizaci firem. V České republice za tímto účelem v roce 2015 akvírovala společnost Webcom, z níž se později stala společnost Konica Minolta IT Solutions, a posílila tak svou pozici poskytovatele softwarových služeb.
Od roku 2018 pak v tuzemsku vstoupila také na trh kamerových systémů s technologií chytrých kamer značky Mobotix, kterou doplňuje vlastními videoanalytickými nástroji.

150 let Konica Minolta – milníky

  • 1873: Rokusaburo Sugiura založil společnost Konica
  • 1903: Konica představila „Cherry Hand Camera“, první značku fotoaparátu v Japonsku
  • 1928: Kazuo Tashima založil Nichi-Doku Shashinki Shoten (později známý jako Minolta Co.)
  • 1960: Minolta uvedla na trh první kopírku Minolta Copymaster
  • 1962: Americký astronaut John Glenn během mise Friendship 7 pořídil první snímky Země z vesmíru pomocí fotoaparátu Minolta Hi-Matic
  • 1983: Zoom tiskárna EP450Z se stala první kopírkou na světě s funkcí plynulého zvětšování/zmenšování
  • 2002: Byl vyvinut toner Simitri - první polymerizovaný toner na světě obsahující biomasou, který snižuje emise CO2 a NOx až o 40 % a zároveň zajišťuje nákladově efektivní výrobu
  • 2003: Došlo ke sloučení společností Konica a Minolta a vznikla společnost Konica Minolta
  • 2004: Společnost vstoupila do segmentu produkčního tisku s Konica Minolta bizhub Pro 1050
  • 2007: Společnost ukončila své působení na trhu s fotografiemi a fotoaparáty
  • 2016: Byl představen tiskový systém B2+ UV inkjet AccurioJet KM-1
  • 2020: IDC jmenovalo Konica Minoltu celosvětovým lídrem pro transformaci tisku
  • 2022: Konica Minolta byla podruhé za sebou jmenována nejlepším poskytovatelem spravovaných služeb a vedoucím systémovým domem v Německu.

Zdroj informací

Konica MInolta, NejChlapi.cz a NejBusiness.cz
Foto: Konica MInolta

Datum

13. listopadu 2023

Fotogalerie

Page generated in 1.354 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál